Check je warmtelek Oranjebuurt

Bewoners van de Julianaweg, Wilhelminaweg en Oranjeweg in Appingedam krijgen een warmtescan van hun huis. Eendracht is hiervoor een initiatief gestart met de Hanzehogeschool en innovatiewerkplaats NextWorx in Appingedam. Met behulp van een infraroodcamera worden infraroodfoto’s van de woningen gemaakt, waardoor goed zichtbaar is waar de grootste warmtelekken zich voordoen. Aan de hand hiervan kan de huiseigenaar nagaan met welke maatregelen deze warmtelekken worden opgelost. Dat is een eerste belangrijke stap om op het gasverbruik te besparen. De maatregelen kunnen klein en groter zijn: van het plaatsen van tochtstrippen en het afstellen van ramen/deuren tot het na-isoleren van de muren of vervangen van enkel glas.

​Studenten van de Hanzehogeschool maken met hulp van een deskundige van de innovatiewerkplaats een totale warmtescan van de woning. Door afbeeldingen te maken, gegevens in te vullen en deze onderling te bespreken, wordt in kaart gebracht hoe de woning ervoor staat wat betreft het warmteverbruik. Eventuele warmtelekken worden opgespoord en daarnaast wordt gekeken hoe goed de woning over het algemeen geïsoleerd is, hoe het met het glas staat, etc.

De deelnemers die gebruik maken van de warmtescan bespreken deze gezamenlijk en kunnen daarna bepalen welke vervolgstappen gewenst zijn. Bijvoorbeeld door gezamenlijk isolatie in te kopen, waardoor de betreffende maatregelen goedkoper zijn. Het type woning in de buurt is vaak vergelijkbaar, waardoor de stappen ook vergelijkbaar kunnen zijn. Door dit samen op te pakken is het bovendien makkelijker én leuker.

Deelnemers krijgen de warmtescan gratis als zij lid zijn of worden van Eendracht.

Wil je ook aan de slag met jouw straat of buurt? Laat het ons weten.