Duurzame N33 midden

Maandag 19 november ondertekenden 10 betrokken partners een intentieverklaring voor het verduurzamen van de N33.
Provincie Groningen, Rijkswaterstaat, gemeente Midden-Groningen, gemeente Appingedam, gemeente Delfzijl, Groningen Seaports, Stichting BuildinG, Natuur en Milieufederatie Groningen, Groninger Energiekoepel (GrEK) en de New Energy Coalition.

Met een handafdruk van slib onder de intentieverklaring wordt de eerder uitgesproken ambitie van provincie Groningen en de andere partners onderschreven. Dit moet gaan zorgen voor een volledig energieneutrale rijksweg, de nieuwe N33 Midden de eerste in zijn soort. Hiermee is het realiseren van deze ambitie weer een stap dichterbij.

De partijen gaan kijken naar wat lokale energiecorporaties en grondstoffen bij kunnen dragen. Er wordt gezocht hoe lokale, natuurlijke materialen op een slimme manier als grondstof kunnen dienen bij de aanleg. Bijvoorbeeld door vangrails van biobased grondstoffen te maken of door bouwblokken uit geperst slib uit de Eems-Dollard te gebruiken. Tijdens de ondertekening stond er een kunstwerk van grote bouwblokken tentoongesteld, gemaakt van slib uit de Eems-Dollard.

Volledig energieneutraal.
De provincie Groningen en het ministerie spraken eerder de ambitie uit de N33 Midden als volledig energieneutrale en zoveel mogelijk circulaire rijksweg te willen aanleggen. Dit betekent dat naast het energieverbruik van de weg zelf ook het energieverbruik van de aanleg ervan wordt gecompenseerd. Daarnaast biedt de geheel nieuwe brug over het Afwateringskanaal meer mogelijkheden voor een ecologische verbindingszone.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.